Itse rokotus

Lapset rokotetaan lastenneuvolassa neuvolakäyntien yhteydessä. Terveydenhoitajat kertovat rokotukseen liittyvistä asioista kuten rokotusohjelmasta ja rokotusten haittavaikutuksista. Koululaiset rokotetaan kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.

Vauvan vanhemmat saavat neuvolakortin, joka sisältää tiedot annetuista rokotuksista. Neuvolakortti tuodaan mukana lastenneuvolaan, jossa kortti täytetään rokotuksen jälkeen. Jos kortti ei ole lapsen mukana koulussa, he saavat rokotuksesta erityisen todistuksen, ja tiedot siirretään neuvolakorttiin. Neuvolakortin tilalle annetaan myöhemmin rokotukset ja tehosteet sisältävä terveyskortti.

Rokotuksen jälkeen lapselle kehittyy suoja niitä tauteja vastaan, joita vastaan hänet on rokotettu. Jos lapsi halutaan suojata kaikkia yhdeksää rokotettavaa tautia vastaan, lapsen on käytävä läpi koko rokotusohjelma.

Imeväisikäisille rokote pistetään tavallisesti reiden ulkosyrjään, joskus pakaraan. Leikki-ja kouluikäiset rokotetaan käsivarteen. Ruiskeneula viedään ihon alle tai lihakseen, minkä jälkeen rokote ruiskutetaan hitaasti.

Rokotus koskee hieman – sen tietävät vanhemmat, joita on aikuisina rokotettu. Jotkut vanhemmat käyttävät siksi ns "ihmelaastaria" eli EMLA-laastaria. Tieteellisten tutkimusten mukaan "ihmelaastari" ei lievennä rokotuksesta aiheutuvaa kipua. Tämän vuoksi laastarin käyttöä ei suositella lasten rokotusten yhteydessä. "Ihmelaastari" sisältää aineita, jotka voivat aiheuttaa ihottumaa.

Pääsääntö on, että rokotuksen antamista on siirrettävä, jos lapsella on kuumetta. Vilustunut, mutta kuumeeton lapsi voidaan hyvin rokottaa. Erikoistapauksissa, kuten jos lapsi on aikaisemmin saanut rokotuksista sivuvaikutuksia, on keskusteltava lääkärin kanssa ennen rokotusta.