14-18 kk

Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko (MPR)

MPR-rokote sisältää eläviä, laimennettuja viruksia.

Rokotus antaa suojan kolmea sairautta vastaan:

  1. Tuhkarokko
    Sairauden oireet ovat ihottuma ja korkea kuume. Tuhkarokko voi aiheuttaa keuhkokuumeen ja aivokalvontulehduksen, jotka ovat vaarallisia sairauksia.
  2. Sikotauti
    Tauti iskee sylkirauhasiin aiheuttaen kipua, poskien turpoamista sekä kuumetta. Voi vaurioittaa kiveksiä, mikä vähentää siittiöiden tuotantoa ja heikentää täten lastensaantimahdollisuutta. Aivokalvontulehdusta voidaan pitää sikotaudin lisätautina.
  3. Vihurirokko
    Ei yleensä aiheuta komplikaatioita eikä ole erityisen vakava sairaus. Vihurirokon yhteydessä esiintyy kuumetta ja ihottumaa, joka häviää nopeasti. Jos raskaana oleva nainen saa vihurirokkotartunnan, se voi aiheuttaa sikiölle vakavia vaurioita.

 

Haittavaikutukset:

Haittavaikutuksia on todettu vain hyvin harvassa tapauksessa.

Suurin osa tapauksista on ihon punoitusta, turvotusta, lämpöä ja arkuutta pistokohdassa. Oireet kestävät tavallisesti vain vuorokauden.

Kolmen viikon sisällä MPR-rokotuksesta saattaa ilmetä lieviä rokkojen tai sikotaudin oireita kuten nuha, ihottuma, kuume ja sylkirauhasten turvotus. Oireet kestävät tavallisesti muutaman vuorokauden ja häviävät itsestään.

Joillakin lapsilla kuume voi nousta 39.5 asteeseen. Jos lapsella on taipumusta saada kuumekouristeluja, hän voi saada niitä kuumeen yhteydessä.

On todettu joitakin harvoja tapauksia (noin yksi lapsi vuodessa), joissa MPR-rokotus on aiheuttanut aivokalvontulehduksen. Tätä on kuitenkin syytä verrata niihin huomattavasti lukuisampiin aivokalvontulehdustapauksiin, joita esiintyi ennen MPR-rokotteen käyttöönottoa.

MPR-rokotteen ei ole todettu aiheuttaneen kuolemantapauksia.

 

Teho:

Kahden MPR-rokotteen katsotaan antavan elinikäisen suojan tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan.