Tavalliset kysymykset

Mietityttääkö rokotukset? Alla on toimituksen vastaukset tavallisimpiin, rokotuksia koskeviin kysymyksiin.

Eikö lastentautien sairastaminen ole luonnollista ?
Kyllä, lastentautien sairastaminen on luonnollista, ellei lasta ole rokotettu. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että on hyvä tai välttämätöntä sairastaa lastentauteja. Lastentaudit, joihin on olemassa rokotus, voivat olla vakavia ja aiheuttaa pysyviä vaurioita - pahimmassa tapauksessa ne voivat johtaa kuolemaan.

Eikö ole terveellisempää, jos lapsi saa vastustuskykynsä lastentaudeista kuin rokotuksista?
Lapsi ei tule "terveeksi" sairastamalla lastentauteja. Lastentautitartunnan saanut lapsi sairastuu pahasti päinvastoin kuin lapsi, joka rokotetaan kyseistä lastentautia vastaan. Kun lapsi sairastuu esimerkiksi tuhkarokkoon, hänen kuntonsa heikkenee. Tällöin lapsi voi saada muita tartuntoja, joista tavallisimpia ovat välikorvantulehdus ja keuhkokuume. Juuri tämän vuoksi on hyvä rokotuttaa lapsi.

Onko rokottaminen suurempi riski kuin tautien sairastaminen?
Rokotusten käyttöönoton jälkeen vakavat sairaudet kuten keuhkokuume ja aivokalvontulehdukset ovat lähes kadonneet. Nykyään ne ovat 100-1000 kertaa harvinaisempia kuin ennen rokotusten käyttöönottoa.

Onko lapsen rokottaminen vaaratonta?
Ei, aina on olemassa riski, että lapsi reagoi rokotukseen. Mutta se on äärimmäisen harvinaista.

Voiko olla vaarallista antaa lapselle useita rokotteita samanaikaisesti?
Kaikki rokotteet testataan, ennen kuin ne otetaan käyttöön. Ei ole mitään hyötyä jakaa rokotteita useaan eri kertaan. Useita rokotteita laitetaan samaan pistokseen pääasiassa siksi, ettei lasta tarvitse pistää monta kertaa.

Lasten allergiat ovat lisääntyneet. Voiko se johtua rokotuksista?
Ei ole todisteita siitä, että lasten rokotukset aiheuttaisivat allergiaa. Allergiat lisääntyivät esimerkiksi Tanskassa jo kauan ennen tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko –rokotteen käyttöönottoa.

Voiko erityisesti tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokote aiheuttaa aivovaurioita?
On hyvin epätodennäköistä, että lapsi saa aivokalvontulehduksen ja sen myötä aivovaurion tuhkarokon, vihurirokon tai sikotaudin yhteydessä. Yhtä epätodennäköistä on, että lapsi saa aivokalvontulehduksen ja sen myötä aivovaurion tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokotuksen yhteydessä.

Aivokalvontulehdus on yksi tuhkarokon pelätyimpiä jälkitauteja, mutta vain yksi lapsi 1000-2000 lasta kohden saa sen. Aivokalvontulehduksen ja sen myötä aivovaurion esiintyminen tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokotuksen yhteydessä on mahdollista, mutta äärettömän harvinaista. Lapsi saa korvauksen, jos näin tapahtuu.

Eikö yksi tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko -rokote riitä?
Useimmille lapsille se riittää, mutta joka kymmenennelle lapselle yksi rokotus on riittämäton. Koska ei voida tietää, kenelle yksi rokote riittää ja kenelle ei, kaikki lapset rokotetaan kaksi kertaa.

Onko liian myöhäistä, jos rokotuksia ei ole annettu ajallaan?
Rokotusten aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Jos lapsi on esimerkiksi sairauden takia jäänyt jälkeen rokotusohjelmasta, rokotuksia ei tarvitse aloittaa alusta.

Voiko tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko –rokotteesta seurata autismi?
Tästä on käyty keskustelua monta vuotta. Vaikka kaikkia autismin syitä ei tunneta, tieteelliset tutkimukset eivät ole yleensä voineet osoittaa autismin ja rokotuksen välistä yhteyttä. Vain yhden Englannissa tehdyn tutkimuksen mukaan näiden välillä voisi mahdollisesti olla yhteys.