Developed by

Antibiootit

Antibiootteja käytetään bakteerien aiheuttamien tulehdusten hoitoon. Ne eivät tehoa viruksiin. Esimerkiksi nielutulehdus ja välikorvantulehdus voi aiheutua joko bakteereista tai viruksista. Kaikkien tulehduksien oireina on kuume, mutta läheskään kaikki kuumeiset lapset eivät tarvitse antibiootteja.

Voi olla vaikeaa itse selvittää, johtuuko tulehdus bakteerista vai viruksesta. Lääkäri voi tutkia lapsen ja päätellä, tarvitseeko tämä antibiootteja.

On olemassa useanlaisia antibiootteja. Antibiootit jaetaan yleisesti kahteen lajiin: laaja-alaisiin ja suppea-alaisiin. Tavallisesti lääkäri määrää ensin suppea-alaisia antibiootteja, esim penisilliiniä. Suurin osa lasten tulehduksista voidaan hoitaa penisilliinillä.

Tärkein syy suppea-alaisen antibiootin valintaan on, että bakteerit voivat kehittää vastuskyvyn antibiooteille. Jotkut bakteerit kehittävät vastustuskyvyn penisilliinihoidon aikana. Tällöin lääkäri voi määrätä laaja-alaisia antibiootteja.

Riippuen tulehduksesta lapsen on otettava antibiootteja 7-10 päivän ajan. On tärkeää, että antibiootit syödään loppuun. Usein lapsi parantuu parin päivän kuluttua antibioottien aloittamisesta, mutta jos lääkkeen otto lopetetaan silloin, tauti saattaa iskeä uudelleen entistä voimakkaampana.

Pikkulapsille penisilliini voidaan antaa mikstuurana. Penisilliinimikstuuran suurin ongelma on, että se ei maistu hyvältä. Penisilliinin maku voidaan piilottaa sekoittamalla mikstuuraan pieni määrä mehua. Voit myös leikkisästi pyytää lasta pitämään kiinni nenästä lääkkeenoton ajan, sillä se heikentää makukokemusta. Anna lapselle jotain syötävää tai juotavaa heti lääkkeenoton jälkeen.

Jos on kysymys vauvasta, voit hyödyntää nielemisrefleksiä ja tyhjentää mikstuuran annosteluruiskulla niin syvälle vauvan suuhun kuin mahdollista. Annosteluruisku seuraa lääkkeen mukana tai sen saa apteekista.

Jotkut lapset pitävät yhdenlaisesta mikstuurasta, toiset toisenlaisesta. Tämän takia kannattaa aloittaa halvimmalla vaihtoehdolla.