Developed by

0-4 kk

0-4 kuukautisen vauvan ravinto koostuu äidinmaidosta ja/tai äidinmaidonkorvikkeesta.

Äidinmaito:
Imetystä suositellaan vähintään ensimmäiset 4-6 kuukautta, ja sitä saa mielellään jatkaa 1-2-vuotiaaksi saakka. Imetyksen pituus riippuu vauvan, äidin ja perheen tarpeista ja mahdollisuuksista.

Imetys on ylivertainen vauvan ravinnon lähde. Äidinmaidon kokoonpano vastaa täydellisesti vauvan tarpeita. Maidon tuotanto lisääntyy automaattisesti, kun vauva tarvitsee enemmän ravintoa ja imeee enemmän.

Heti synnytyksen jälkeen muodostuvaa maitoa kutsutaan ternimaidoksi. Se sisältää enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa kuin myöhemmin muodostuva äidinmaito. Ternimaidossa on runsaasti hormoneja, jotka vaikuttavat vauvan suoliston kehitykseen. Siinä on myös vasta-aineita, jotka suojelevat vauvaa eri taudeilta. Maidon koostumus muuttuu muutaman päivän kuluttua ja maidon määrä lisääntyy.

Äidinmaidossa on oikeassa suhteessa rasvaa, hiilihydraatteja ja proteiineja, joista vauva saa tarvitsemansa energian. Kivennäis- ja hivenaineita on vähän, mutta vauvan tarpeiden kannalta riittävästi. D-vitamiinia lukuunottamatta äidinmaidossa on riittävästi kaikkia vitamiineja. Äidinmaidon vasta-aineet suojelevat vauvaa tulehduksilta.

Äidin ruokavalio ja terveydentila eivät juurikaan vaikuta äidinmaidon koostumukseen. Mikäli äiti syö normaalia, monipuolista ruokaa, erityisruokavalioon ei ole tarvetta.

Äidinmaidolla on monia hyviä puolia:

- Äidinmaito kattaa vauvan energiantarpeen ja sisältää tarvittavat vitamiinit, proteiinit ja kivennäisaineet
- Suojelee hengitystieinfektioilta, välikorvantulehdukselta ja suolistotulehduksilta
- Vähentää riskiä sairastua maitoallergiaan ja maitorupeen
- Edistää näkökyvyn kehitystä
- Edistää kaikin puolin vauvan kehittymistä

Jotkut äidin sairastamat sairaudet estävät imettämisen, esim HIV. Jos äidillä on hepatiitti B, on syytä noudattaa tiettyjä sääntöjä. Jos imettäminen aiheuttaa äidille suurta psyykkistä rasitusta tai on vauvalle jotenkin haitallista, se täytyy lopettaa.

Kaikki lääkeaineet erittyvät äidinmaitoon, mutta eri määrin. Yleisesti ottaen äidin kannattaa välttää lääkkeiden käyttöä imetyksen aikana. Jos lääke on äidille välttämätöntä, sen käytöstä on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Tupakointi vaikuttaa haitallisesti äidinmaidon määrään ja imetyksen pituuteen. Tupakoivat äidit eivät pysty imettämän yhtä kauan kuin tupakoimattomat. Nikotiini erittyy äidinmaitoon ja joutuu näin vauvan elimistöön. Tupakointi vähentää äidinmaidon vasta-aineita ja altistaa vauvan tulehdussairauksille ja astmalle. Imettävän äidin tulee välttää tupakointia erityisesti vauvan läheisyydessä.

Myös alkoholi erittyy äidinmaitoon. Ei olla täysin varmoja, miten vahingollista alkoholi on vauvalle, mutta imettävän äidin tulisi välttää alkoholin käyttöä.

Jos äidinmaitoa lypsetään säilytystä varten, puhtaudesta on pidettävä hyvää huolta. Ensimmäiset pari millilitraa heitetään pois. Maito jäähdytetään välittömästi juoksevalla kylmällä vedellä. Äidinmaito tulee säilyttää jääkaapissa (+5 astetta) ja se on käytettävä 72 tunnin sisällä lypsämisestä. Maidon tulee olla huoneenlämpöistä, ennenkuin se juotetaan vauvalle. Äidinmaito voidaan myös pakastaa vähintään  18 asteeseen. Pakastettu äidinmaito säilyy kolme kuukautta ja se on käytettävä 24 tunnin sisällä sulattamisesta.

 

Äidinmaidonkorvike:
Äidinmaidonkorvike on elintarvike, jota voidaan antaa vauvalle äidinmaidon sijasta. Sitä voidaan alkaa käyttää heti syntymän jälkeen ja se voi olla vauvan ainoa ravinnonlähde ensimmäiset 4-6 kuukautta, mikäli imettäminen ei jostain syystä ole mahdollista.

Äidinmaidon täydellinen kopioiminen on mahdotonta, mutta äidinmaidonkorvike sisältää ne ravintoaineet (energia, kivennäisaineet ja vitamiinit), jotka vauva tarvitsee ensimmäisten elinkuukausiensa aikana. Tarkista, onko käyttämääsi äidinmaidonkorvikkeeseen lisätty D-vitamiinia.

Äidinmaidonkorvike on tehty joko lehmänmaitoon tai soijamaitoon. Molemmat sopivat terveelle vauvalle.

 

Kuinka paljon ja kuinka usein:
Kaikki vauvat eivät syö yhtä paljon ja yhtä usein, vaan maidontarve vaihtelee vauvasta toiseen. Tämä koskee sekä rintaruokintaa että pulloruokintaa. Tämän takia äidinmaidonkorvikepakkauksissa olevat määrät ovat vain ohjeellisia, eikä niitä pidä noudattaa orjallisesti. Jos vauva ei halua juoda koko pullollista, ei häntä pidä pakottaa siihen. Jos taas vauva on pullollisen juotuaan vieläkin nälkäinen, hänelle pitää antaa lisää maitoa.

Myöskään ruoka-aikojen suhteen ei kannata olla joustamaton, vaan on parasta huomioida vauvan tarpeet ja antaa vauvan itsensä päättää, kuinka usein ja miten paljon maitoa kerrallaan hän tarvitsee. Näin vältetään yliruokinta tai että vauva joutuu itkemään nälkäisenä ja kiukkuisena.