Developed by

4-9 kk

Alle 4-kuukautinen vauva ei tarvitse kiinteää ruokaa eikä hänen suolistonsa pysty sulattamaan sitä. Noin puolivuotiaana suolisto on tarpeeksi kehittynyt sulattamaan kiinteää ruokaa. Nyt vauva tarvitsee myös enemmän energiaa, vitamiineja, proteiineja ja kivennäisaineita. Kiinteän ruoka tekee vauvan ruokavaliosta monipuolisen ja takaa tälle tarvittavat ravintoaineet aikana, jolloin tämä kasvaa nopeasti.

Kiinteään ruokaan siirtyminen aloitetaan hitaasti 4-6 kuukauden iässä 1-2 uudella ruoka-aineella viikkoa kohti. Kiinteä ruokaa korvaa pikkuhiljaa noin puolet äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Kiinteällä ruoalla tarkoitetaan alussa muussattua tai soseutettua ruokaa. On hyvä aloittaa perunasoseella. Myöhemmin soseeseen voidaan lisätä porkkanaa ja kukkakaalia ja muita vihanneksia. Vauvalle voidaan antaa myös marjoja ja hedelmiä soseena, kiisselinä ja keittona.
Veteen valmistetun puuron ja vellin antaminen voidaan aloittaa 5 kuukautisena. Puuron voi valmistaa esim. kaura-, vehnä-, ohra- ja grahamhiutaleista.

Vauvojen välillä on yksilöllisiä eroja siinä, milloin he ovat valmiita syömään kiinteää ruokaa. On parasta kokeilla pikkuhiljaa, miten vauva reagoi ja edetä vauvan tahdin mukaan. Myöskin yksittäisen aterian suuruus riippuu vauvan tarpeesta. Vauva ilmaisee halunsa syödä avaamalla suunsa ja nojautumalla eteenpäin. Jos hän ei halua lisää ruokaa, hän nipistää huulet yhteen ja kääntää päätään.

 

Esimerkki 4-6 kk vanhan vauvan aterioista

Aamiainen
Rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Veteen tehtyä velliä, esim vehnävelliä.

Aamupäivä
Veteen tehtyä puuroa, esim. kaura- tai mannapuuroa. Vettä.

Lounas
Rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Hedelmäsosetta, esim banaani-omenasosetta tai päärynä-mangososetta.

Illallinen
Vihannesmuussia, esim. peruna-porkkanamuussia tai kukkakaalimuussia, johon on lisätty teelusikallinen rasvaa. Vettä, rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta.


Rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Veteen tehtyä velliä.

Vauvalle voi aina antaa lisäksi rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta, jos hän vaikuttaa nälkäiseltä.

Vauvalle pitää alkaa antaa kiinteää ruokaa viimeistään 6 kk ikäisenä. Tämän ikäinen vauva pystyy myöskin juomaan jo kupista, joten sitä on hyvä alkaa harjoitella nyt, olipa vauva vielä rinnassa kiinni tai ei. 8 kuukaudesta lähtien vauvan ruokaa ei enää tarvitse soseuttaa täydellisesti, vaan vauva voi alkaa opetella syömään paloiteltua ruokaa.
Lihan kalan, kanan ja kananmunan antaminen voidaan aloittaa soseena 6 kk iässä. Alle 1-vuotiaan ruokiin ei pidä laittaa suolaa, ja muidenkin mausteiden sekä sokerin käyttöä kannattaa välttää.

Rintamaito tai äidinmaidonkorviek on edelleen ainoa maito, jota lapsi saa. Aikuisten käyttämiä maitotuotteita suositellaan annettavaksi vasta 10-12 kuukautisena.

 

Esimerkki 6-9 kk vanhan vauvan aterioista

Aamiainen
Puuroa, esim. kaura- tai mannapuuroa. Hedelmä- tai marjasosetta. Rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta.

Aamupäivä
Rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Velliä, esim. riisivelliä.

Lounas
Hedelmä- tai vihannessosetta, esim päärynä-banaani. Puuroa. Vettä.

Välipala
Hedelmä- tai marjasosetta. Vettä tai hedelmämehua.

Illallinen
Peruna-vihannesmuussia, jossa on lihaa, kanaa, kalaa tai kananmunaa, ja johon on lisätty teelusikallinen rasvaa. Vettä tai hedelmämehua.


Rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta. Velliä, esim vehnävelliä.

Vauvalle voi aina antaa lisäksi rintamaitoa tai äidinmaidonkorviketta, jos hän vaikuttaa nälkäiseltä.