Developed by

Sairaan lapsen ruokavalio

Sairaan lapsen on saatava riittävästi nestettä. Se on paljon tärkeämpää kuin ruoka. On tavallista, että sairas lapsi ei halua syödä juuri mitään, eikä häntä pidä tuputtaa. Hän selviää mainiosti pelkällä nesteellä 2-3 päivää ilman että siitä on mitään vahinkoa.

Kuume
Aineenvaihdunta nopeutuu kuumeessa. Tästä seuraa helposti nestehukka. Kun kuumetta on yli 38 astetta, nesteentarve kasvaa noin 10% per aste. Rinnassa olevan lapsen imettämistä tai äidinmaidonkorvikkeen antamista jatketaan kuten tavallisesti. Vauvalle annetaan lisäksi vettä. Yli puolivuotiaille voidaan tarjota mehua.

Oksentelu ja ripuli
Rintamaitoa saava vauva sairastuu vain harvoin vatsatulehduksiin, ja ne harvatkin tapaukset ovat lieviä. Oksentelu ja ripuli on tavallisimmin viruksen aiheuttama, ja menee ohi parissa päivässä.

Oksenteleva ja ripuloiva lapsi tarvitsee paljon sokeripitoista nestettä ja suolaa. Alle puolivuotisen vauvan imettämistä tai äidinmaidonkorvikkeen antamista jatketaan kuten tavallisesti. Vauvalle voidaan lisäksi antaa sokeri-suolasekoitusta, jota saadaan apteekista. Yli puolivuotiaille voidaan antaa myös mehua.

Nestettä (ja ruokaa, jos lapsi haluaa) annetaan usein, mutta pieninä annoksina kerrallaan. Kun oksentelu on loppunut, lapsi voi alkaa syödä mieliruokiaan, vaikka ripulia olisikin vielä.