Developed by

Kipu ja särky

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Kaikki ihmiset, myös vastasyntyneet, tuntevat kipua. Väite, että  vastasyntyneen hermosto ei olisi tarpeeksi kehittynyt tuntemaan kipua, ei pidä paikkaansa. Itse asiassa tietämättömyys lasten kivuista on aiheuttanut paljon kipua lapsille.

Sairaana:

Onko sinulla kipua ja särkyä? Käy osoitteessa www.sairaana.com/kipu-ja-sarky. Kyseessä ovat uudet kotisivut, jotka sisältävät hyviä neuvoja aikuisten sairauksien hoitoon.

Voi olla vaikeaa selvittää, mihin lasta oikeastaan sattuu. Vauva ei osaa kertoa, missä kipu tuntuu, ja pikkulapsetkin johtavat vanhempiaan harhaan valittamalla mahakipua vaikka kipu tuntuisikin muualla. Lapsilla on myös taipumusta vastata myönteisesti johdatteleviin kysymyksiin: ”Sattuuko korviin joo, kyllä sattuu”. Kouluikäiset lapset osaavat jo aika hyvin paikallistaa kivun ja selittää sen muille.

Monet tekijät aiheuttavat lapselle kipua. Pienet lapset kaatuvat ja lyövät itseään usein. He saavat haavoja, hiertymiä ja palovammoja. Rokotukset ja hammaslääkärillä käynnit ovat kivuliaita kokemuksia. Flunssat, välikorvantulehdukset ja muut lastentaudit aiheuttavat harmia ja tuskaa. Aikuiset eivät aina osaa hoitaa tarpeeksi näitä kiputiloja, koska he eivät tiedä tarpeeksi lasten kivuista.

Jatkuvat ja säännöllisesti toistuvat kivut muodostavat oman erikoisongelmansa. Tavallisimpia esimerkkejä ovat toistuvat vatsakivut ja päänsärky. Jos lapsi valittaa toistuvasti vatsakipuja tai päänsärkyä, hänet on syytä tutkituttaa lääkärillä. Jos vatsakivuista kärsivä lapsi kasvaa normaalisti ja jos hän syö ja leikkii tavalliseen tapaan sillon kun vatsakipuja ei ole, on todennäköisesti kyseessä psykosomaattinen vaiva eikä esim. ruoka-aineallergia. Myös jatkuva päänsärky voi johtua hermostuneisuudesta ja jännittyneisyydestä, mutta se voi myös johtua migreenistä. Migreenin oireita ovat toispuoleinen päänsärky, valonarkuus ja oksentelu.

Kotihoito

Jos lapsi on kaatunut tai lyönyt itsensä, hänelle on hyvä antaa särkylääkettä. Jos lapsi kärsii vatsakivusta, hänelle ei saa antaa särkylääkettä, vaan on syytä keskustella lääkärin kanssa. Jos lapsella on infektiotauti, esim. influenssa tai välikorvantulehdus, hänelle on syytä antaa parasetamolia, joka sekä poistaa särkyä että laskee kuumetta. On tärkeää, että särkylääkettä käytetään oikein. Lue aina huolellisesti lääkkeen käyttöohje. Kuuntele lasta ja puhu hänen kanssaan. Selitä lapselle, mistä kipu johtuu, ja vastaa asiallisesti lapsen kysymyksiin. On tutkittu, että kevyt hieronta ja tutin imeminen vähentävät vauvan kipuja.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos lapsella on vieläkin kipuja.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Jos kotihoito ei auta. Jos sinulla ei ole aavistustakaan, mistä kivut johtuvat. Jos lapsella on vatsakipuja.