Developed by

Sammas

By Bjarne Lühr Hansen PhD, MD and Philipp Skafte-Holm MD, Mentor Institute

Sammas on hiivasienen aiheuttama suutulehdus, joka on melko yleinen vastasyntyneillä ja muutaman kuukauden ikäisillä vauvoilla. Sen tunnistaa kielellä, kitalaessa ja poskien sisäpinnoilla esiintyvistä maidonvalkeista peitteistä. Sammas on tarttuva tauti. Mikäli peitteet eivät häviä muutaman päivän vichyvesihoidolla, on otettava yhteyttä lääkäriin. Lääkäri määrää reseptillä saatavaa, hiivasientä tuhoavaa lääkettä.

Sairaana:

Oletko sairastunut? Vieraile uusilla kotisivuillamme: Sairaana.com

Neuvoja sairauksien hoitoon aikuisille.

Sammas on hiivasienen (Candida albicans) aiheuttama suutulehdus . Vauva saa usein tartunnan äidiltään synnytyksen yhteydessä, koska monilla naisilla sientä esiintyy emättimessä. Kaikki vauvat eivät kuitenkaan saa sienestä oireita. Melkein puolet lapsista saa sientä suuhunsa ilman, että siitä aiheutuu vaivoja. Vain sellaisessa tapauksessa, missä sieni rupeaa leviämään, on kyseessä sammas. Ei ole tarkkaa tietoa siitä, miksi jotkut lapset saavat sammasta. Mutta on todettu, että sammasta esiintyy usein lapsilla, joita on hoidettu antibiooteilla tai astmalääkkeillä. Mutta on myös lapsia, jotka saavat tämän hiivasienen aiheuttaman tulehduksen, vaikka he eivät olekaan olleet lääkekuurilla.

Sammas on suhteellisen vaaraton tulehdus. On lapsia, joita se ei vaivaa mitenkään, kun taas toisilla se aiheuttaa imemis- ja syömisvaikeuksia. Sammaksen tunnistaa suun limakalvolla esiintyvistä maidonvalkeista, helposti irrotettavista peitteistä tai paakuista. Peitteitä löytyy poskien sisäpinnalta, kieleltä ja kitalaesta. Kun valkoiset peitteet poistetaan, alla oleva limakalvo punoittaa voimakkaasti ja voi olla jopa verinen. 

Suun maitojätteet voivat helposti muistuttaa valkoisia sammaspeitteitä. Mutta jos peitteet häviävät, kun lapselle annetaan vettä, ei kyseessä ole sammas. Valkoiset sammaspeitteet eivät häviä yhtä helposti huuhtomalla kuin maitojätteet.

Tartunta

Sammas tarttuu lapsen suusta käsiin, tuttipulloon, tuttiin ja rintakumiin. Hygienia on tärkeää suuta puhdistettaessa. Kädet on pestävä ennen hoitoa ja sen jälkeen. Jos imetyksessä käytetään rintakumia tai jos vauvalle annetaan tuttipulloa tai tuttia, ne on aina puhdistettava huolellisesti keittämällä. Lapsen tutti on puhdistettava päivittäin, ja on vältettävä panemasta sitä omaan suuhunsa. On parasta ostaa uusia tutteja hiivasienihoidon alkaessa.

 

Päivähoito:
Päivähoitoon viemisestä ei ole olemassa erityisiä sääntöjä. Mutta yllä olevia ohjeita on noudatettava päivähoidossakin.

Kotihoito

Lievä sammas (lapsella on muutamia valkoisia peitteitä, jotka eivät häntä vaivaa) häviää muutaman päivän kuluessa. 

Jos maidonvalkeita peitteitä on runsaasti tai jos lapsi on imiessään tai syödessään ärtyisä, voidaan sammasta poistaa vichyvedellä. Peitteet raaputetaan irti käyttäen vichyyn kastettua vanupuikkoa tai vaipan/pesurievun kulmaa. Tämä on tehtävä erittäin huolellisesti, niin että kaikki suussa, kielellä ja kitalaessa olevat peitteet poistuvat.

Aikaisemmin sammasta poistettiin klooriheksidiinillä, mitä ei enää suositella, koska se tappaa lapsen suussa olevat normaalitkin bakteerit, minkä tuloksena sieni vain pääsee helpommin leviämään.

Ota yhteyttä lääkäriin huomenna

Jos sammas ei häviä vichyvesihoidolla. Lasta voidaan hoitaa sientä tuhoavalla aineella, jota saa vain reseptillä.

Ota heti yhteyttä lääkäriin

Ei ole koskaan tarpeellista.